Bekijk hier  voor meer informatie en de veelgestelde vragen omtrent het coronavirus en de invloed hiervan op jouw boeking bij Beleef Reizen. Mocht je vragen hebben, dan helpen we je graag verder per mail of telefonisch op 013-5323585. 

De volksdans van de Maori’s: de Haka

De volksdans van de Maori’s: de Haka

De volksdans van de Maori’s: de Haka

Op 12 November 2018.

Wie naar Nieuw-Zeeland afreist voor een rondreis zal ongetwijfeld in aanraking komen met de lokale cultuur. Vooral op het Noordereiland kun je enorm veel cultuur zien. Eén van de meest belangrijke cultuurkenmerken van Nieuw-Zeeland is de wereldberoemde Haka-dans.

De meeste mensen kennen deze dans tegenwoordig van het nationale rugbyteam. Na het klinken van het volkslied verzamelen alle rugbyspelers zich tegenover de tegenstander voordat de wedstrijd begint. Op een sportieve manier imponeren ze de ‘All Blacks’ de tegenstander met de Haka-dans. Het is schitterend om te zien met hoeveel passie deze dans wordt uitgevoerd! Tijdens de dans worden er kreten geschreeuwd, tongen uitgestoken, hard geklapt op de bovenbenen en worden er grote ogen opgezet. Alles wordt uit de kast gehaald om angst bij de tegenstander in te boezemen.

Maar de Haka is natuurlijk véél meer dan alleen een dans voor aanvang van een sportwedstrijd. Deze ceremoniële dans is enorm belangrijk voor de Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. De Haka-dans is een ritueel om de Maori goden gunstig te stemmen.

Gelukkig leeft deze traditie nog steeds voort. Niet alleen in Nieuw Zeeland maar ook op de omliggende eilanden zoals Fiji en Samoa wordt de Haka opgevoerd door een grote groep mannen bij belangrijke gebeurtenissen. Tijdens een rondreis zul je op het Noordereiland veel van de Maori cultuur leren kennen. Bezoek tijdens jouw roadtrip zeker de plaats Rotorua. Hier is de Maori cultuur, en zo ook de Haka-dans, in volle glorie te beleven!

Check hieronder een filmpje van hoe het er tegenwoordig voor aanvang van een rugbywedstrijd aan toe gaat :-)