Reisverslag - Vietnam, land van de Rijzende Draak

Reisverslag - Vietnam, land van de Rijzende Draak

Reisverslag - Vietnam, land van de Rijzende Draak

Op 08 February 2019.

Vietnam, ook wel het land van de Rijzende Draak genoemd, is een hele bijzondere bestemming met een indrukwekkende geschiedenis. De natuur is geweldig en divers. Zo heb je er de Mekong Delta, rijstvelden en prachtige koraaleilanden. Het land heeft een fijn klimaat en de bevolking is er heel gastvrij. De Vietnamese keuken is er eentje om heerlijke van te genieten. Om van te smullen!

De hoofdstad van Vietnam is Hanoi. Een ontzettend fotogenieke stad. Een riskja tour door het oude koloniale gedeelte is een echte must do! Dit deel van de stad is een wirwar van smalle straatjes met veel lokale mensen, geuren van kruiden, en brommertjes. Een perfecte mix van de Franse koloniale tijd en de eeuwenoude Vietnamese architectuur. Ten noorden van Vietnam even boven Hanoi, ligt Sapa, hier leven vele bergvolkeren en kun je prachtige groene rijstvelden vinden. 

Door naar de kust, naar de prachtige baai, Halong Bay. In deze baai vind je ontelbare kalkstenen eilanden. Een nachtje op een boot is zeer de moeite waard. Even ten zuiden van Hanoi ligt Ninh Binh. Je vaart over de rivieren langs torenhoge rotsformaties en felgroene rijstvelden. De omgeving van Ninh Binh zorgt voor één van de hoogtepunten van de reis. Je reist door naar Mai Chau, hier vind je de mooiste vallei van Vietnam, en geniet van de bijzondere natuur.

De stad Hué is ook de moeite waard om te bezoeken. Hier is veel geschiedenis te vinden over het oude Vietnam met nog veel keizerlijke invloeden van toen, maar ook bekend van de vele bombardementen tijdens de Vietnam oorlog.

Voor mij is het pareltje van Vietnam, Hoi An. Het leukste hier is de karakteristieke sfeer die er heerst. Het was vroeger een belangrijke havenstad. Het centrum is autovrij. ‘s Avonds steekt men de kleurrijke lampionnen aan en straalt het plaatsje een bijzondere sfeer uit. Deze stad staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Er zijn een aantal barretjes en fijne restaurants te vinden. De Vietnamese keuken is fantastisch te noemen. Vergeet niet om een fietstour door het pittoreske centrum te maken. Een aanrader.

De rijke Vietnamezen wonen en werken voornamelijk in Ho Chi Minh City, ook wel bekend als Saigon. Deze stad in het zuiden van Vietnam is ook de enige stad in Vietnam waar je veel wolkenkrabbers ziet. Hierdoor voelt de sfeer anders aan dan bijvoorbeeld Hanoi. Vanuit Saigon kun je een excursie boeken naar de welbekende Cu Chi tunnels.

Ook de Mekong Delta is vanuit deze stad goed te bereiken. Op een paar uur rijden vind je dit bijzonder fenomeen. De Mekong Delta is één grote wirwar van riviertjes. Ook hier is een fietstocht een absolute aanrader! Je fietst over smalle weggetjes en bruggetjes en langs plantages en rijstvelden. De natuur is er werkelijk prachtig. Tot slot kent Vietnam ook mooie stranden. Vooral de eilanden in het zuiden zijn veelal nog rustig met hagelwitte stranden. Mooie resorts in alle prijsklassen. En niet te vergeten een fascinerende onderwaterwereld. Een heerlijke manier om je rondreis af te sluiten.

Karen Brouwers, reisadviseur Disma Reizen